Gazze’nin acılı ama vakur kadınları

Felaketler insanın, insanlığımızın en büyük imtihanı. Felaketlerde, acılarda, yıkımlarda sınanırız, imtihan olunuruz. Her şeyin alt üst olduğu, var olanın yitirildiği anlarda bastırılmış gerçek kişiliklerimiz, toplumsal karakterlerimiz ortaya çıkar. Her şeyin yerli yerinde olduğu, nimetlerin, imkanların elde olduğu demlerde, bir gece apansızın uykudan fırlayıp her şeyin elden çıktığı anda nasıl davranacağımızla, isyanın, kederin, tevekkülün hangi ucunda durabileceğimizle felaket gelmeden yüzleşme cesaretine sahip miyiz?

Gazze’de ölüm kusan bombalarla yerle bir olan, bir zamanlar evleri iken devasa yıkıntıya dönüşen enkazın üstünde oturmuÅŸ acının en derinini yaÅŸayan Gazzeli anaların, kadınların, çocukların resimlerini görünce kendi ruhsal gerçeÄŸimizin sarsıntısıyla irkilmeyen var mıdır? Gerçekten böyle bir acıyla yüz yüze geldiÄŸinde, felaketten de öte zulme maruz kaldığında insan hüzün, acı, isyan, dua, lanetin hangisine tutunur? Bir anda hayatından çekilen her ÅŸeye karşı nasıl bir tepki verebilir? Evladının parçalanmış küçük bedeni karşısındaki bir annenin isyan ve inkara sürüklenmeden hüzünle karışık vakur duruÅŸunu ne saÄŸlayabilir?

Siyonist katliamın yıktığı, parçaladığı hayatlar içinde Gazzeli kadınların görüntülerine bir de bu gözle baktım tek tek. Bir zamanlar evi olan yıkıntının üstüne bir yere çökmüş dünyanın tüm elemini omuzlarında hisseden bir kadın; yüzünde acının, ıstırabın çaresizliÄŸinin, kahredici hüznünün tüm çizgileri… Yahut ayakta kollarını açmış lanet okumaktan çok ilahi adaleti davet eden mazlumiyet heykeli gibi duran vakur bir ana…

Bombalar tepeden inmeden önce evini terk eden kalabalıklar içinde son bir hamle ile tekerlekli sandalyesinde erkeğini kurtarmaya, bölgeden uzaklaştırmaya çalışan kadının yüzündeki ifade; korkudan telaşeden eser yok sanki. Gökten ölümlerin yağdığı anda, her şeyin tepetaklak olduğu o travmatik anda çehresindeki bu asaletin kaynağı nedir?

Zulmün en teknolojik, en steril acımasızlığıyla Gazze’ye ölüm kustuÄŸu anda, her bombanın patlayışında zevkten çılgına dönenlerin hayasız sevinç çığlıklarının eÅŸliÄŸinde, iki zıt dünyanın içinde, Filistinli kadınlara dair iki insanlık hali asla unutulamaz.

FotoÄŸraflara yansıyan karelerin hemen hepsinde, ister içten içe sessizce aÄŸlıyor olsun ister kollarını makas gibi açarak feryat ediyor olsun, hiç birinin çehresinde insanlık çizgisini zorlayan, o felaket anlarında ÅŸuurun kaybedildiÄŸi, neye nasıl tepki vereceÄŸinin insanın kontrolünde olmadığı anlara mahsus çılgınlıktan eser yok. Anlık tepkiler ne olursa olsun çehrelerde mütevekkil bir Müslümanın inanmışlığının verdiÄŸi, kendisine o zulmü reva görene bile saygı uyandıran ifadeyi yakalıyorsunuz. Müslüman olmak böyle bir ÅŸey olsa gerek. Ä°nanmışlık, baÄŸlanma, tevekkül, hak ve hakikate olan iman ve kendi mazlumiyetine, haklılığına ve de hakikatine olan sarsılmaz güven… Bunlar olmadan bu kiÅŸilik hali böylesi felaket anında ne telkinle ortaya çıkar ne de zorlama ile. Gazzeli annelerin fotoÄŸraflarındaki acıma duygusundan önce derin bir saygıyı telkin eden inanmışlık hali kimsenin gözünden kaçmamıştır eminim. Ve de sadece fotoÄŸraf karelerinden ibaret olmadığını, bu coÄŸrafyayı tanıyan herkesin teslim edeceÄŸi bir insanlık hakikatinin var olduÄŸunu biliyoruz.

Çehreler, gözler nasıl iç dünyanın yansıması ise dışa dönük hallerinin de onların, Müslüman tekinin, özelde Müslüman kadının kendine olan itinasını gösterdiği gerçeği fark edilmeyecek gibi değil.

Bu dünyada sahip olduÄŸu ne varsa, en sevdiÄŸi canlarla sığındığı yuvasından biriktirdiÄŸi servetine kadar, her ÅŸeyini bir anda kaybeden o kadınların kıyafetlerine baktınız mı? Bu dehÅŸetli altüst oluÅŸ anında bırakınız kendinden geçip üstünü bedenini parçalarcasına dağıtmayı hemen hepsinde son derece özenli, itinalı bir tesettür hali… Ä°ncelediÄŸim fotoÄŸraflarda ilk bakışta dikkatimi çeken, Gazzeli Müslüman kadının bedenini, tesettürünü, kendini koruma biçimi. Tesettürün ‘Müslüman erkeÄŸin kadına zorla ve aÅŸağılayıcı bir uygulaması’ safsatasını telkin eden seküler Batı aklı, hiç bir zaman kadına bu özgüveni, yani özgürlüğü veremeyecektir.

Resimlere bakarak Gazze güzellemesi yapmak deÄŸil kastım. Modern insanın olanca ‘özgür birey’ olma telkinlerine raÄŸmen böylesi yıkım ve acı karşısında ortaya çıkan direniÅŸin, mücadelenin, davasındaki haklılığın, Müslümanca duruÅŸun verdiÄŸi özgüveni, iman ÅŸuurunu, ben idrakini, Rabbi ile kurduÄŸu o muhteÅŸem bağı çektiÄŸinizde çaresizlik karşısında çılgına dönmüş bir inkar fırtınası esecektir.

Hala Müslümanların tek tek sahip olduğu bu kendisiyle, varoluşuyla, kainatla barışık, Rabbi ile rabıtasını kesmemiş muhteşem kişilik örgüsü modern bireyde yok oluyor. Kendi onuruna düşkün ve kibirli modern birey bir o kadar kırılgan ve dayanıksız. En ufak sarsıntıda intiharın, inkarın, aklı zorlayan çılgınlığın eşiğini geçmesinin önünde hiç bir engel yok.

İyi ki Müslümanız!

Ýlgili YazýlarDünya, Düşünce, Kültür, Siyaset

Editör emreakif on July 29, 2014

Yorumunuz

Ä°sminiz(gerekli)

Email Adresiniz(gerekli)

KiÅŸisel Blogunuz

Comments

Diðer Yazýlar

Daha Yeni Yazýlar: